Cei 144 de elevi prezenţi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi sub arcadele de la Casa Artelor - în zilele de vineri şi sâmbătă (20 şi 21 august) au concurat la meşteşugurile: icoane pictate pe sticlă şi lemn, icoane de vatră, pictură naivă, icoane sculptate pe lemn, metaloplastie, încondeiat ouă, confecţionat măşti, confecţionat păpuşi în port popular, croşetat piese de port popular, brodat pe piele, cusut, împletit fibre vegetale (pănuşi), împletit ciucuri pe lemn, ţesut la război vertical şi orizontal, confecţionat podoabe, olărit, modelaj, confecţionat instrumente muzicale, prelucrare lemn, prelucrare corn.
Vizitatorii - cca. 6000 la număr, s-au putut bucura pe parcursul celor 4 zile de minunatele costume populare purtate cu mândrie de reprezentanţii judeţelor:

1. Alba,
2. Arad,
3. Bihor,
4. Bistriţa – Năsăud,
5. Botoşani,
6. Braşov,
7. Brăila,
8. Bucureşti,
9. Buzău,
10. Călăraşi,
11. Cluj,
12. Constanţa,
13. Dâmboviţa,
14. Dolj,
15. Galaţi,
16. Giurgiu,
17. Harghita,
18. Ialomiţa,
19. Ilfov,
20. Maramureş,
21. Mureş,
22. Olt,
23. Satu – Mare,
24. Sălaj,
25. Suceava,
26. Teleorman,
27. Tulcea,
28. Vaslui,
29. Vâlcea,
30. Vrancea,
31. Sibiu
http://jurnalvirtual.muzeulastra.com/2010/08/la-final-de-olimpiada.html
Judeţul Braşov a fost reprezentat la cea de-a XV-a ediţie a Olimpiadei “Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” de:

Oana Nistor – confecţionat păpuşi

Cosmin Icide-Ştefan – pictat icoane pe sticlă
Roxana Micu – cusături populare
Cristina Breda – încondeiat ouă

Oana - aflată la a patra participare la Olimpiadă - este pregătită de mama sa, meşterul popular Doina Nistor.

Cosmin a pictat prima sa icoană pe sticlă (chipul Domnului Iisus Hristos), în clasa a IV-a, la Şcoala Generală din comuna Dumbrăviţa Bârsei - jud. Braşov, sub îndrumarea profesorului de religie.
A doua icoană pictată de el (în vacanţa de la sfârşitul clasei a V-a, îndrumat de prof. Silvia Tatu) a fost „Iisus cu viţa-de-vie” – folosind un izvod făcut după o icoană aflată în Muzeul „Preot Zosim Oancea”, de la Sibiel.
Icoana pictată la Olimpiadă a fost „Maica Îndurerată”, folosind un izvod făcut de prof. Silvia Tatu, după o icoană aflată în Muzeul Bisericii vechiului Ţânţari (azi, Dumbrăviţa Bârsei).

Roxana a învăţat să coasă modele româneşti, îndrumată de prof. Silvia Tatu, în vara anului 2010, dovedind îndemânare pentru acest meşteşug. La Olimpiadă a cusut un ştergar pentru icoană, folosind ca model ştergarul cusut de străbunica lui Cosmin, în vechiul Ţânţari, prin anul 1910...

Cristina a învăţat să încondeieze, îndrumată de prof. Silvia Tatu, în primăvara anului 2010, realizând, cu pricepere, primul model – chicătura – în ajun de Rusalii, în timpul vizitei la mănăstirea Nicula.
La Olimpiadă a încondeiat folosind modelele din vechiul Ţânţari sau din Bran, după ouă găsite la doamna profesoară Şerbănescu – din Dumbrăviţa Bârsei, sau la Muzeul „Preot Zosim Oancea”, din Sibiel (donate de familia Zahacinschi).

Durata redusă – faţă de alţi ani - a Olimpiadei de la Sibiu, a făcut ca onoratul juriu să renunţe la evaluarea finală – clasamentul făcându-se după evaluările parţiale din 20 august şi dimineaţa zilei de 21 august (în dimineaţa de joi, 19 august, ne-am amenajat locul de muncă, din Muzeul în aer liber; joi-după-amiază a fost Festivitatea de deschidere; sâmbătă-după-amiază, la Casa Artelor, nu a fost jurizare).

Cu alte cuvinte, lucrul echipajului braşovean din penultima şi ultima zi de concurs nu a fost luat în considerare, la stabilirea premiilor. De aceea, clasamentul braşovenilor arată astfel:

Oana Nistor – confecţionat păpuşi – Premiul II

Cosmin Icide-Ştefan – pictat icoane pe sticlă – Premiul III

Roxana Micu – cusături populare - Menţiune
Cristina Breda – încondeiat ouă – Menţiune

Dincolo de aspectul competiţional, Olimpiada Naţională „Meşteşuguri artistice tradiţionale” a avut deosebite valenţe educative:
- elevii participanţi au lucrat 3 zile în atmosfera satului românesc tradiţional, prezentat – cu grijă deosebită pentru valorile culturii tradiţionale româneşti – în cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului;
- elevi din 31 de judeţe ale ţării şi dascălii lor au adus cu ei costume tradiţionale din zonele lor şi o gamă largă de meşteşuguri artistice, care îi îmbogăţesc sufleteşte atât pe cei care le stăpânesc, cât şi pe cei care îi privesc;
- aprecierile colegilor sau ale vizitatorilor de toate vârstele – din ţară sau de peste hotare – au oferit încă o confirmare a utilităţii activităţilor micilor meşteşugari;
- s-au legat prietenii care pot constitui baze ale unor viitoare parteneriate educaţionale pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti;
- vizitele la Muzeul de Istorie Naturală http://www.brukenthalmuseum.ro/naturale/index.html , Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” http://www.brukenthalmuseum.ro/istorie/index.html , Palatul Brukental http://www.brukenthalmuseum.ro/europeana/index.html , http://www.brukenthalmuseum.ro/romaneasca/index.html Muzeul de Istorie a Farmaciei http://www.brukenthalmuseum.ro/farmacie/index.html , Catedrala Mitropolitană „Sf. Treime” http://www.turism.sibiu.ro/ro/biserici.htm , Biserica Parohială Evanghelică „Sf. Maria” (al cărei turn este cel mai înalt din Transilvania) http://www.turism.sibiu.ro/ro/be.htm ne-au oferit prilejul unor incursiuni în istoria vieţii şi a omenirii, iar discuţiile cu tinerii germani sau elveţieni de la Casa Calfelor au constituit ocazia unor reflecţii asupra confruntării tinerilor cu lumea şi cu ei înşişi (www.casacalfelor.eu ) .

Jurnalul foto al Olimpiadei Naţionale "Meşteşuguri Artistice Tradiţionale", relizat cu fotografiile facute sau primite de echipajul judeţului Braşov: http://picasaweb.google.com/jurnalfotobv.onmatsb