Icoane aflate în Muzeul Bisericii din vechiul Ţânţari (azi, Dumbrăviţa Bârsei): icoane din vechea biserica de lemn ; icoane pictate pe sticla

Icoane aflate la Viştea de Sus: icoana pictata de Ana Deji
"În zona Făgăraşului şi pe Valea Mijlocie a Oltului, pictura de icoane pe sticlă atinge culmile sale artistice, susţinută fiind de un mare interes pentru folclor şi pentru arta populară. Originari din această regiune sunt doi importanţi autori de icoane pe sticlă, Savu Moga şi Matei Ţâmforea, şi renumite familii de pictori precum Moldovan, Grecu şi Tămaş.
Personalitatea artistică cea mai conturată este cea a lui Savu Moga (1816-1899): icoana „Buna-Vestire”, păstrată în Muzeul din Sibiel, reflectă în mod excelent calitatea şi stilul picturii sale, care foloseşte în mod variat şi cunoscător nuanţe şi amestecuri de culori, cu extraordinare efecte de rafinament.
Elev al lui Moga, dar dotat cu o personalitate artistică independentă, Matei Ţâmforea (1836-1906) este a doua mare figură de pictor de icoane din zona Făgăraşului. Creaţia sa se caracterizeazǎ prin simţ de observaţie, atenţie la detalii, gust narativ, ca de exemplu în icoanele cu Sfântul Ilie şi istoria evanghelică a Sărmanului Lazăr şi a bogatului nemilostiv adăpostite în muzeul din Sibiel.
O temă mult răspânditǎ în aceastǎ zonǎ este cea a Judecăţii de Apoi şi din aceastǎ regiune provine una din cele mai importante femei-iconar: Ana Tămaş cǎsǎtoritǎ Deji, Muzeul Pr. Zosim Oancea adǎpostind câteva din operele sale." (Citat din prezentarea Muzeului de la Sibiel)

Micii nostri pictori de icoane

Icoanele cu care am participat la Concrsul Internaţional de Meşteşuguri Tradiţionale "Mâini de Aur", organizat de Clubul Copiilor Huedin - 19-23 mai 2010: